Podświetlenie klamek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Octakrk
    Drive
    • 2005
    • 67

Podświetlenie klamek

Zamieszczone przez Purchawa
    Qzwa, wczoraj sciagnalem 1,41GB, a dzis wyszla wersja 4.5.2. :evil:
    - a skąd ?
  • leszekmw
    RS
    • 2005
    • 5356

Podświetlenie klamek

tak myśle że z tym pytaniem chyba tu :? .

czy robił ktoś , ewentualnie sie przymierzał do zrobienia podświetlenia klamek wewnętrznych jak w superbach . czy widział ktoś czy tam jest jakaś zwykła dioda czy coś :?:
    mama rozebrane drzwi , wyciszam , wygłuszam :wink: , nowe głośniki i tak sobie pomyślałem o tym podświetleniu.jeżdził ktoś z tym w nocy :?: jaki efekt bo może nie ma sobie co tyłka zawracać . może mi pomożecie :wink: :szeroki_usmiech.
    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
    GVI 1.4TSI
    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• hubik
      Drive
      S_OCP Member
      • 2006
      • 77

Widzę, że przerabiasz na całego
      Pomysł z klamkami jest niezły, jeździłem trochę Superbem i wyglądało to bardzo fajnie - takie lekkie niebieskawe światło (ale nie na chama jak niebieskie diody w golfach na spryskiwaczach itp). Niestety nie zaglądałem, jak to było zrobione.

Ja bym się jeszcze pokusił (pewnie po gwarancji) ze wstawieniem od Superba lampki oświetlenia wewnętrznego (tego przy lusterku środkowym) z czerwonymi diodami oświetlającymi okolice drążka zmiany biegów. Kumpel to wstawił u siebie w Seacie i jest extra, nie wygląda jak choinka :wink:
      DSG

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

Ale to ma być podświetlenie "dla bajeru w nocy", czy po to żeby widzieć klamkę przy wychodzeniu w nocy ? Jeśli opcja pierwsza to wg mnie maksymalny WT ops: , jeśli opcja 2 to trzeba by najpierw zobaczyć jak się z tym jeździ w nocy ( czy nie przeszkadza ). Ja np. założyłem sobie zestaw nokii ck-15W, który ma podświetlane na niebiesko pokrętełko sterujące, które tak daje po oczach w nocy, że muszę je rozebrać i ściemnić LED-y, bo normalnie nie da się jechać!!! Dobrze by było jakby to podświetlenie uruchamiało się tylko np po zatrzymaniu samochodu a rewelacyjnie jakby działało na zbliżenie ręki ( tak jak np suszarki do rąk ) ale to już wymaga trochę zachodu.
        Jeśli by miało świeci non-stop to koniecznie musiało by być to bardzo delikatne, rozproszone światło, najlepiej zielone, świecące z pod klamki "do przodu" tak by do oczu docierało jedynie światło odbite. To rozwiązanie jest bardzo proste do wykonania bo wystarczą 4 mała LED-y i 4 rezystory; +12V w drzwiach zawsze się znajdzie...
        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• hubik
          Drive
          S_OCP Member
          • 2006
          • 77

Zamieszczone przez kowal 2002
          Ale to ma być podświetlenie "dla bajeru w nocy", czy po to żeby widzieć klamkę przy wychodzeniu w nocy ? Jeśli opcja pierwsza to wg mnie maksymalny WT
          Trudno mi to opisać, to nie jest gadżet w stylu bajer, wygląda świetnie, jest to raczej coś w rodzaju delikatnej poświaty oświetlającej tylko wewnętrzną klamkę (i do tego od środka).
          Musiałbyś spojrzeć wieczorem w jakimś Superbie. Nie jestem fanem bajerów i w życiu bym nie zamontował
          DSG

Komentarz

• leszekmw
            RS
            • 2005
            • 5356

Zamieszczone przez hubik
            a bym się jeszcze pokusił (pewnie po gwarancji) ze wstawieniem od Superba lampki oświetlenia wewnętrznego (tego przy lusterku środkowym) z czerwonymi diodami oświetlającymi okolice drążka zmiany biegów
            już dawno mam kupioną tylko czeka na montaż :diabelski_usmiech , już za parę dni będzie założona. 3 miesiące mieszkałem nad jeziorem i wszytko sie odciągnęło w czasie przez to.

kowal 2002, podświetlenie ma służyc jak najbardziej jako podświetlenie a nie bajerek. nie raz miałem taką sytuacje że pasażer jeżdżacy żadziej drapał po boczkach i macał pół godziny zanim znalazł klamkę , a że mam rozebrany wóz to moze przy okazji... . tylko nie wiedziałem tego w nocy ale jak napisał hubik jest całkiem fajne . tylko nie wiem dlaczego niebieskawe :? :?: . przecież podświetlenie superba jest zielone chyba :?:
            GVI 1.4TSI
            LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• hubik
              Drive
              S_OCP Member
              • 2006
              • 77

Zamieszczone przez leszekmw
              już dawno mam kupioną tylko czeka na montaż :diabelski_usmiech , już za parę dni będzie założona. 3 miesiące mieszkałem nad jeziorem i wszytko sie odciągnęło w czasie przez to.
              No to pięknie Masz z Superba? Czy jest w szarym kolorze (plastik)? I jeśli to nie tajemnica, dużo dałeś? Chętnie bym sobie wstawił, ale niestety mam dwie lewe ręce do elektryki i elektroniki :/

tylko nie wiem dlaczego niebieskawe :? :?: . przecież podświetlenie superba jest zielone chyba :?:
              Zegary i podświetlenie są zielone, ale to podświetlenie klamek miałem takie niebieskawo-białe.
              Nie gryzły się te kolory wcale. W Octavii będzie Ci pasowało do maxidota .
              DSG

Komentarz

• kowal 2002
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 5161

Zamieszczone przez hubik
                ... Nie jestem fanem bajerów i w życiu bym nie zamontował
                zwracam honor.
                A co do montażu to właśnie obejrzałem klamkę i idealnym miejscem na zamontowanie takiej diody LED 3mm ( zielonej/białej/innej ) jest sama klamka w miejscu gdzie nawinięta jest spreżyna powrotna. Jak odchylisz klamkę na maksa i spojrzysz wzdłuż niej do tyłu to zauważysz że obok w/w sprężynki jest trochę miejsca, akurat żeby tam wcisnąć diodę. Świeciła by wtedy "do przodu" na klamkę, która dzieki temu, że jest "chromowana" i wyprofilowana powinna ładnie odbijać światło i "oświetlać" całe to klamkowe "zagłębienie". Co prawda taki montaż oznacza, że dioda będzie się poruszać razem z klamką, ale przy zastosowaniu miękkich przewodów nie powinno być problemu.
                Pozostaje jedynie kwestia doboru koloru i jaśności świecenia ( rezystora )...
                Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• MiKruS
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 7976

W nocy to podswietlenie w niczym nie przeszkadza.

Nie wiem jak to jest wykonane, bo nigdy na to nie zwracalem uwagi. Moim zdaniem zbedny bajer. Jak jest fabrycznie, to fajnie, ale zeby zakladac to specjlanie... eee... chyba nie bardzo...

ale co kto lubi.

Leszek widze, ze robisz niezly smietnik ze swojej fajnej, nowej, pachnacej swiezoscią Octavki... :x
                  Nie ma Cie kto na ziemie sprowadzic? Moze zona, czy ktos?
                  TDI 205PS

Komentarz

• leszekmw
                    RS
                    • 2005
                    • 5356

hubik, w szarym dałem 110 zł

MiKruS, nie , no tylko te fotele :szeroki_usmiech , ale juz kiedyś , jeszcze jak miałem O1 myślałem o tych klamkach bo naprwdę miałem wtedy problemy (mój ojciec znaczy) . a więcej nic już nie ruszam środka , oprócz navi w przyszłości jak się pokaże.
                    GVI 1.4TSI
                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• tmw
                      Ambiente
                      • 2005
                      • 122

Re: Podświetlenie klamek

czy robił ktoś , ewentualnie sie przymierzał do zrobienia podświetlenia klamek wewnętrznych jak w superbach . czy widział ktoś czy tam jest jakaś zwykła dioda czy coś :?:
                      Milego kombinowania zycze - instrukcja
                      PZDR
                      Tomek

Komentarz

leszekmw, http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=300

zasilanie z przycisku, dioda + tulejka, kawalek kabelka + glut klej

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zamieszczone przez MiKruS
                          Leszek widze, ze robisz niezly smietnik ze swojej fajnej, nowej, pachnacej swiezoscią Octavki... :x
                          dokładnie, daj na luz, trzeba było brać superba a nie kombinować z tymi pierdołami :?

[ Dodano: Sro 22 Sie, 07 17:20 ]
                          więcej nic już nie ruszam środka
                          aaa, no mam nadzieje
                          saport techniczny baj DGW
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm
                          no i nie ma :-)

Komentarz

• leszekmw
                            RS
                            • 2005
                            • 5356

tmw, dzięki . to jednak nie dioda hmm.... . jak mi gość z fabryki superba odpisze że mi załatwi te lampki to się pomęczę a jak nie - to nie :szeroki_usmiech

[ Dodano: Sro 22 Sie, 07 17:35 ]
                            ale i tak jak dobrze widzę nie trzeba ściągać boczków zdaje się :?:
                            GVI 1.4TSI
                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• hubik
                              Drive
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 77

hubik, w szarym dałem 110 zł
                              dzięki. Dałbyś mi jeszcze znać gdzie to można kupić w tej cenie?
                              DSG

Komentarz

• tmw
                                Ambiente
                                • 2005
                                • 122

tmw, dzięki . to jednak nie dioda hmm.... . jak mi gość z fabryki superba odpisze że mi załatwi te lampki to się pomęczę a jak nie - to nie :szeroki_usmiech
                                Tam jest dioda LED tylko w "oprawce".

ps. wiecej tego typu bajerow mozna zobaczyc na www.octavia-forum.de - dzial Octavia II Projekte und Umbauten.
                                PZDR
                                Tomek

Komentarz

• BaPit
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 630

mama rozebrane drzwi , wyciszam , wygłuszam :wink: , nowe głośniki i tak sobie pomyślałem o tym podświetleniu.jeżdził ktoś z tym w nocy :?: jaki efekt bo może nie ma sobie co tyłka zawracać . może mi pomożecie :wink: :szeroki_usmiech.
                                  Proste, jak konstrukcja cepa Też kilka lat temu zapatrzony w SuperBa zamontowałem sobie coś takiego w Octaviance. Nie jest to moim zdaniem mega wieś - w sumie wygląda to przyjemnie, a jest przy okazji praktyczne. Wygrzebałem jakieś stare foto - ustawiłem trochę za długi czas naświetlania - w rzeczywistości świeci to słabszym światłem. Ja polecam 8)

Pozdrawiam!
                                  Bartek
                                  była mocna Octa, a jest konik
                                  Greckie Delikatesy

Komentarz

• Rudi
                                    Ambiente
                                    • 2006
                                    • 195
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

W szkodniku nie. Miałem taki patent w nubirze. Wkurzało mnie szukanie klamki przeze mnie i pasażerów. Wtedy zrobiłem montując LED 5 mm w klasycznej czarnej oprawce, wewnątrz muszli klamki. Teraz w szkodniku zrobiłbym to finezyjniej, max 3 mm LED a optymalnie SMD.
                                    Poświata nie przeszkadza jak już się do niej przyzwyczaisz i przestaniesz się w nią wgapiać. Źródło światła trzeba tak ustawić aby kierowca niezależnie od wzrostu i ustawienia fotela widział tylko poświatę. I to tyle.
                                    W mojej ocenie przydatność i lans w jednym ze wskazaniem na to pierwsze.

Pozdro

PS. W nubirze klamki miałem czarne, szkodnikowe chromy są łatwiejsze do odnalezienia
                                    W wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.

Komentarz

• leszekmw
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 5356

Zamieszczone przez szkoda
                                      dokładnie, daj na luz, trzeba było brać superba a nie kombinować z tymi pierdołami :?
                                      pewnie bym kupił bo to najbardziej podchodzi pod passata ale jeszcze kombi nie wyprodukowali :szeroki_usmiech

co to jest SMD Rudi :?: wcale nie tak łatwo te chromy odnależć :|
                                      GVI 1.4TSI
                                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Leszku tez dioda tylko w innej oprawce, takie jak sa w komorkach, albo masz np w liczniku
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Rudi
                                          Ambiente
                                          • 2006
                                          • 195
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                          Leszku tez dioda tylko w innej oprawce, takie jak sa w komorkach, albo masz np w liczniku
                                          Skala wielkości diód SMD. Małe , zgrabne, dające się zamaskować o wiele łatwiej niż LED i równiej rozpraszające od nich.
                                          W wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.

Komentarz

• franca
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 532

rowniez i moja O ma zainstalowaną diodkę w klamce wyglada to całkiem moim zdaniem fajnie. Ważne aby koniecznie dobrać diody rozpraszajace. montaż jest banalny.

Komentarz

• GRUBEER
                                              Elegance
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 936
                                              • Volkswagen

Potwierdzam wypowiedz mojego przedmowcy :szeroki_usmiech (wielkie dzieki franca, za transporcik i musze powiedziec ze fajnie to wyglada
                                              Pozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
                                              Gejsza 6

Komentarz

• Kejup
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 533

leszekmw, jeśli chodzi o podświetlenie klamek to ja i speedy mamy założone diody led (trzeba było opiłować pilniczkiem do paznokci łebki diod żeby rozpraszały światło)
                                                a nico21 ma smd ( on natomiast troszkę zamalował tą diodę bo świeciła za mocno) w obu przypadkach wygląda to bardzo fajnie!!!
                                                Pozdrawiam!!!
                                                Skoda Octavia II RS 2.0 Tdi BLACK MAGIC.
                                                Pozdrawiam Wszystkich klubowiczów!!!

Komentarz

• leszekmw
                                                  RS
                                                  • 2005
                                                  • 5356

udało mi się skontaktować z moim "dostawcą" , po 1-ym będę coś wiedział , może da radę załatwić takie cóś jak w superbie
                                                  GVI 1.4TSI
                                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

Pracuję...